Musik är kopplat till olika känslor och aktiviteter för de flesta människor, för att inte tala om minnen och erfarenheter. Olika låtar, melodier och r

Musik är kopplat till olika känslor och aktiviteter för de flesta människor, för att inte tala om minnen och erfarenheter. Olika låtar, melodier och rytmer kan också fungera eggande eller motiverande, och det här är något man kan vända till sin fördel om man stöter på motgångar eller tycker att det är svårt att få ändan ur vagnen. Enligt den svenska streamingtjänsten Spotify kan musik fungera lika uppiggande som en kopp kaffe

, så om man har mycket att göra, vare sig det är träning, arbete eller hushålls-göra, så kan några favoritlåtar vara precis det du behöver!

Träna med musik

Att hålla sig i trim är ett fantastiskt sätt att må bra både fysiskt och psykiskt och det finns enormt många fördelar med en god kondition. Däremot kan det ofta kännas tungt att gå till gymmet eller att ge sig ut i löpspåret, och det är precis då som musik kan vara den perfekta lösningen. Idag kan man ladda ner eller streama musik på de flesta mobiltelefoner och genom att skaffa sig ett par trådlösa hörlurar har man kommit en bra väg.

Om man sysslar med styrketräning är det alltid bra att lyssna på lite tyngre musik och bland de mest populära musikstilarna i det här faller är tung rap, r n’ b och ibland också hårdrock. Naturligtvis kan man lyssna på precis vad man vill, men om rytmen sammanfaller med övningarna kan det fungera som en bra motivering. Om man däremot springer är det bättre med snabbare och lättare musik, till exempel popmusik eller techno. Enligt experterna är musik som går på 180 bpm, det vill säga 180 slag i sekunden, den perfekta löparrytmen då man springer bättre och får färre skador i den takten. Man behöver inte nödvändigtvis springa snabbt, det går bra med kortare steg, men rytmen funkar bra för de flesta.