Det har antagligen inte gått någon förbi att det går utmärkt att lyssna på musik i de flesta mobila enheter som finns på marknaden just nu. Men vad finns det att tänka på?

Musik i iPads

När du ska välja en läsplatta eller surfplatta är det klokt att tänka på att det i regel är bättre ljud i surfplattorna. Många gånger går det inte heller att lyssna på musik i en läsplatta som bara är avsedd för läsning. Köper du en ipad som är begagnad bör ljudet fungera klockrent, men provspela gärna för säkerhets skull.

Bättre ljud i mobilen

Har du en nyare mobil har du säkert lyssnat på en del musik i den men det många inte vet är att det går att få bättre ljudkvalitet i telefonen. Du kan i regel ställa in ljudet i telefonens egna inställningar, men också i de musikappar du använder.

Lyssna på för hög volym

När du lyssnar på musik måste du dock se till att du inte lyssnar på för hög volym. Det gäller även när du lyssnar via en mobil enhet. Det kan annars leda till hörselskador och de kan vara bestående om det vill sig riktigt illa. Om du upplever susande eller pipande ljud i öronen efter att du har lyssnat kan det vara en varningssignal men det kan också vara ett ljud som håller i sig.

Är headset verkligen bra för öronen?

När det gäller hörlurar och headset är de smidiga men de kan också vara farliga. Tänk på volymen eftersom hörlurarna sitter väldigt nära örats känsliga delar. Om du är ute och går men fortfarande hör din musik om en lastbil passerar bör du sänka volymen. Då är den alldeles för hög. Om du har hörlurarna i större delen av dygnet kan du också löpa större risk att drabbas av hörselskador och dessutom kan öronen bli irriterade om de inte får luftas ibland.