Latinamerikansk musik består av spännande rytmer och musikaliska stilar från olika latinamerikanska kulturer. Musikstilen är en blandning av europeiska, afrikanska och latinamerikanska urinvånares ljud som ändrats för att få en kombination och variation av nya ljud. Musikstilen eller genren kan därför sägas ha börjat utvecklas så fort européer satte sina fötter i Latinamerika.

Ursprunget till latinamerikansk musik

I och med ankomsten av spanjorer och portugiser till Latinamerika skedde ett utbyte av kultur, varav musik och rytmer var en naturlig del i det kulturella utbytet. Det här ledde till en revolution av nya ljud. Det afrikanska inflytandet har varit stort eftersom 130 miljoner av den latinamerikanska befolkningen har afrikansk härkomst. Eftersom afrikaner förflyttades från sina hemländer har den ursprungliga musikaliska traditionen gradvis förändrats.

Själva omvandlingen till latinamerikansk musik uppstod när afrikanska, europeiska och urinvånares rytmiska stilar blandades. På detta vis konsoliderades all denna rikedom av kultur i de olika rytmer som vi känner igen idag och är mycket populär över hela världen.

De mest populära genrerna inom latinamerikansk musik omfattar är bachata, salsa, merengue, vallenato, cumbia, tango, bolero, reggaeton, bland andra. Inom reggaeton räknas exempelvis Daddy Yankee som kungen av reggaeton. Artistens musik är väl värd att lyssna på, så dra fram hörlurar och koppla in i närmaste iPhone eller smartphone! Nu kommer de tre mest välkända genrer inom latinamerikansk musik beskrivas, närmare bestämt salsa, bachata och merengue.

Salsa

Salsa är utan tvekan en av de mest kända genrerna i världen. Den har flera olika rytmiska stilar såsom salsa dura, romantica och timba vilka har afro-kubanskt ursprung och påverkan. Överlag är salsa en kombination av spanska och afrikanska ljud som även har traditionella kubanska rumba-rytmer, såsom guaguanco, yambu och guaracha.

Bachata

Bachata är en kombination bestående av influenser från genrerna bolero och son. Denna genre kommer ursprungligen från Dominikanska republiken och var fram till mitten av 1960-talet särskilt populär hos arbetarklassen. 1990 exploderade genrens popularitet när musikartisten Juan Luis Guerras lanserade sitt album Bachata Rosa, som nådde flera framgångar och lyfte fram genren till dess maximala popularitet. Albumets framgångar ledde till att genren fick allmän acceptans och bidrog till att ge den legitimitet samt internationellt erkännande.

Merengue

Även genren merengue har sitt ursprung i Dominikanska republiken. I merengue används musikinstrument som trumma, dragspel, guiro och gitarr. Det finns variationer av merengue beroende på region, dock bibehåller de alla samma grundstil.

Latinamerikansk musik idag

Numer är utbytet av ljud och rytmer världen över mycket smidigt på grund av de snabba kommunikationsmedel som utvecklats under de senaste årtiondena. Den latinamerikanska musiken, som en gång var ett resultat av blandade rytmer, har idag blivit utspridd över hela världen till den punkt att musikstilen spelats under de största sändningar som finns, som till exempel fotbolls-VM och SuperBowl.