En av 1900-talets största popidoler är den amerikanska sångerskan Madonna och trots att hon nu har passerat sextioårsstrecket är hon fortfarande het

En av 1900-talets största popidoler är den amerikanska sångerskan Madonna och trots att hon nu har passerat sextioårsstrecket är hon fortfarande het på tapeten. Alltid utmanande och kontroversiell, med en ganska slätstruken musikstil men med texter som både upprör och gläder, ständiga byten av gäller utseende och hårfärg håller hon sig hela tiden på pophimlens topp.

Stora ambitioner

Madonna Louisa Ciccone, som hon egentligen heter, kom till New York med 100 dollar i fickan och massor av drömmar när hon var i tjugoårsåldern, åtminstone om man ska tro henne själv, och hon var fullt övertygad om att hon skulle bli världens största stjärna. Genom att medverka i olika band, både som trummis och sångerska, och att posera naken för konstnärer lyckades hon knyta kontakter och göra sig ett mindre namn bland musikpubliken. Hon var inte den bästa sångerskan eller den mest talangfulla dansaren, men hon hade karisma och en mycket unik klädstil och det gjorde henne populär på New York scenen.

Så småningom fick hon spela in ett par danslåtar som blev hittar på dansklubbarna, men det var med låten ”Like a Virgin” som hennes karriär verkligen sköt i höjden. Madonna tog världen med storm och genom att medverka i filmer och att ha en okonventionell och kaxig attityd skapade hon sig ett namn både bland vänner och fiender. Bröllopet med skådespelaren Sean Penn våldgästades av paparazzis i helikoptrar, påven upprördes av hennes offentliga kritik, hårstilarna växlade en efter en annan och hela tiden spelade Madonna med sin kvinnliga sexualitet som i princip endast män gjort fram till dess. Här hade man plötsligt en fullfjädrad feminist som samtidigt gjorde framföranden i bara underkläderna och som inte var rädd för att säga att hon också gillade sex!

Madam X

Efter en lång karriär med större och mindre framgångar är nu Madonna tillbaka med en ny skiva och många framföranden. Hennes nya alter ego, Madam X, går omkring i korsetter och har ögonlapp som en sjörövare och de musikaliska influenserna kommer framförallt från Spanien och Portugal. Madonna har bott i Lissabon under de senaste åren och har med det upptäckt en ny musikalisk tradition och mött människor med helt annorlunda bakgrunder från hennes egen.

Som politisk aktivist fortsätter hon också sin starka och kompromisslösa bana och hon har bland annat talat offentligt om hur man i USA fortfarande diskriminerar starkt både mot minoriteter och majoriteter, inte minst kvinnor och människor över en viss ålder. Medan många irriterar sig på hennes uttalanden så menar Madonnas supporters att det hon säger är viktigt och att hon som en stor popikon har en röst som når ut till miljontals människor i alla åldrar. Divans eget svar på detta kommer från en av hennes egna låtar: Bitch, I’m Madonna!