Det har alltid funnits artister som blivit så enormt populära att de fått stora skaror av fans som följer dem överallt, som klär sig som dem och som f

Det har alltid funnits artister som blivit så enormt populära att de fått stora skaror av fans som följer dem överallt, som klär sig som dem och som försvarar sin favoritidol på ett hängivet och närmast överdrivet sätt. Fansen får ofta smeknamn och bär dem som en medalj på bröstet, och utvecklar ofta ett eget och nästan hemligt sätt att kommunicera med varandra. De kan sin idols varenda låttext, de läser om allt deras idol gör och startar gärna fan-grupper i sociala media där de kan dela bilder, åsikter och citat. Gud nåde den som vågar kritisera dessa idoler!

Om man skall börja med äldre rockgrupper så har Grateful Dead bland de mest hängivna fansen alla tider. De reser jorden runt med sina favoriter sedan 70-talet och har fått smeknamnet Deadheads, som ett spel på gruppens namn. De flesta lever i en slags kollektiv symbios, och för utomstående kan det nästan verka som en sekt eller en kult, men de är lika inbitna fans idag som de var då.

En annan rockgrupp som länge haft stenhårda fans är amerikanska KISS, vars fans kallar sig för KISS Army. De sminkar sig gärna som sina idoler, med en stjärna över ögat som sångaren och gitarristen Paul Stanley, som en drake som basisten Gene Simmons, som en katt som trummisen Peter Criss och som en utomjording som gitarristen Ace Frehley. En typisk grej för KISS Army är att medlemmarna gillar att samla på sig så många attiraljer som möjligt då gruppens affärsman, Gene Simmons, på ett tidigt stadium lät tillverka allt från dockor och T-shirts till bilar och likkistor med gruppens logo.

I moderna tider finns det också artister som fått ”följeslagare” i samma anda. En av de kändaste är den kanadensiska stjärnan Justin Bieber som blev känd på YouTube innan skivbolagen nappade. Den unge sångarens fans kallar sig för Beliebers, en kombination av stjärnans efternamn och det engelska ordet för troende, ”believer”, och där de går på hans konserter är det inte ovanligt att de svimmar eller skriker så högt att de knappast hör vad Bieber sjunger.

”Little Monsters” kallas Lady Gagas fans, vilket anspelar på artistens egna alter ego ”Mother Monster” som hon skapade i samband med låten och skivan ”Born this Way”. Budskapet i låten var enkelt, det spelar ingen roll om du är lång eller kort, handikappad, svart eller vit, transa eller gay, du är ”född såhär” (Born this Way) och det gör dig unik. Just att man ska få vara precis den man är har gjort Lady Gaga till något av en företrädare för alla som känner sig udda eller utanför, och förutom hennes musik har det gjort Lady Gaga till mer än ”bara” en popstjärna.