Många artister väljer att uttrycka sina politiska åsikter via sin musik, och det finns exempel på det inom de flesta musikstilarna. Punken och hip-hop

Många artister väljer att uttrycka sina politiska åsikter via sin musik, och det finns exempel på det inom de flesta musikstilarna. Punken och hip-hopen har alltid varit argast, med artister som Sex Pistols som på 70-talet vrålade om ”Anarchy in the UK” och Public Enemy som fullkomligen spydde ”Fuck the Police” på 90-talet. Det finns också exempel inom många andra genrer och medan vissa låtars budskap är ganska så uppenbara, som till exempel ”Killing in the Name of” av Rage Against the Machine, som handlar om polisbrutalitet, religiöst hycklande och rasism så är andra budskap mer dolda, som Bruce Springsteens ”Born in the USA” som låter som en nationalsång men i själva verket handlar om hur svårt det är att vara född i USA för många människor.

På 60- och 70-talet växte det fram en hel grupp med musiker som också var politiska aktivister som skördade enorma framgångar trots sin relativt lågmälda stil. Till de populäraste hörde Joan Baez, Bob Dylan, Marianne Faithful och Leonard Cohen. Budskapen handlade ofta om sociala orättvisor, om en oförstående regering och den lilla människans kamp, något som resonerade väl i ett stort antal lyssnares öron.