Religiös musik associeras ofta med hymner och psalmer, kyrkokörer och orgelspel men faktum är att det också finns många pop- och rockartister som även

Religiös musik associeras ofta med hymner och psalmer, kyrkokörer och orgelspel men faktum är att det också finns många pop- och rockartister som även de har en kristen infallsvinkel. I det liberala Sverige är det här ett relativt accepterat fenomen, särskilt inom den Svenska Kyrkan där man till och med organiserar icke-kristna konserter med låtar av artister som Avicii och Metallica, men i andra länder anses det ofta vara skandalöst.

Bland de kändaste, kristna rockbanden har vi irländska U2 och amerikanska Stryper, som fortfarande är populära sedan de startade på 80-talet. Inom hip hop och dans hittar vi artister som MC Hammer, Ultrabeat, Avalon och Amy Grant men också många populära musiker och sångare som inte alltid framför religiös musik men som däremot öppet deklamerar sin tro, som till exempel Whitney Houston, Carola och Prince.

En mycket stor och populär genre inom den religiösa musiken är gospel, som ursprungligen kom från de svarta slavar som arbetade på de amerikanska bomullsfälten. Här förenas traditionella bibelcitat och psalmer med glada rytmer och harmonier, och man sjunger både i kör och som solist. Oavsett om man själv är troende eller inte så är gospel extremt medryckande och det är svårt att sitta stilla under en konsert.