Att musiker och konstnärer i allmänhet är mer liberala än andra yrkesgrupper är ett väldokumenterat fenomen och därför har den sexuella orienteringen

Att musiker och konstnärer i allmänhet är mer liberala än andra yrkesgrupper är ett väldokumenterat fenomen och därför har den sexuella orienteringen inte varit lika i fokus här som inom till exempel politiken, kyrkan eller armén. Visst har många musiker känt sig tvingade att dölja sin sexualitet, men om man jämför med andra grupper i samhället har det varit något lättare att vara öppen med sin orientering. Redan under renässansens början förstod stora konstsamlare, som till exempel familjen Medici i Florens, att en konstnär måste få vara fri för att verkligen kunna skapa. Detta betraktades ofta som skandalöst av kyrkan men för rika samlare spelade det ingen som helst roll; här var man endast intresserad av att få det bästa av det bästa.

Artister som talar ut

I moderna tider finns det en hel del artister som är helt öppna med sina sexuella identiteter och medan vissa, som till exempel brittiske Elton John, amerikanske Ru Paul och israeliska Dana International själva tillhör den sociala grupp som ofta kallas HBQT så finns det andra, som Madonna, Kylie Minogue och Gloria Gaynor som blivit symboler för gruppen. Låtar som ”Express Yourself”, ”Spinning Around” och ”I will Survive” respektive spelas alla hejvilt under Pride Parader och på nattklubbar och artisterna prisas som frontmän och –kvinnor för frågor om jämlikhet, frihet och mänskliga rättigheter.

Så varför har dessa, och många andra, till synes heterosexuella artister blivit sådana idoler på HBTQ fronten? Svaret är säkert mångfacetterat, men framförallt har dessa artister inte varit rädda för att tala ut för lika rättigheter och länge hyllat individens frihet att vara den han eller hon är. Till det kommer en rejäl dos glamour och livsglädje men också lite kaxighet, vilket gått hem hos de grupper som länge känt sig utsatta eller till och med förföljda. Deras texter handlar ofta om att stå på egna ben och att man struntar i vad andra tycker, och det finns många andra artister som också då blivit hyllade av HBTQ supporters. Berömda exempel är till exempel George Michael, Lady Gaga och Katy Perry, men också rockare som Kurt Cobain från Nirvana, Rob Halford frpn Judas Priest och Eddie Vedder från Pearl Jam. Oavsett om de själva tillhört gruppen eller ej så har de stått på deras sida.